dinsdag 26 augustus 2008

Aankoop brandpreventie-kit voor verenigingen


Voorgesteld wordt 3 brandpreventie-kits aan te kopen waar verenigingen kosteloos gebruik van kunnen maken bij occasionele evenementen.
De samenstelling van de kit wordt bepaald in samenspraak met de brandweer.
Een reglement ter zake moet worden opgemaakt in overleg met de gemeente en de brandweer.

Waarom dit voorstel?
Veel verenigingen organiseren hun activiteiten in feesttenten of gewoonweg in open lucht, om diverse redenen. In tegenstelling tot het gebruik van zalen, begint men in een feesttent van nul. Ik bedoel daarmee geen electriciteit, geen water, geen meubilair, ... maar ook geen brandveiligheidsapparaten.
In dit laatste kan de gemeente een belangrijke ondersteuning bieden. De aankoop van dergelijke apparaten is financieel moeilijk haalbaar voor verenigingen, gezien het slechts occasionele karakter van de activiteiten. Andere bedrijven of personen ontgrieven door hun apparaten te lenen biedt dan geen soelaas voor de ontlener. Daarom stellen wij voor dat de gemeente een kit aankoopt met de nodige apparaten. Zodoende kunnen de verenigingen gratis gebruik maken van de juiste apparaten en is de brandveiligheid van de activiteiten tot zeker niveau gewaarborgd.
Wat zou er volgens ons in dergelijke kit moeten zitten? Enkele brandblusapparaten, afhankelijk van de grootte van de lokatie waar de activiteit plaatsvindt, zoals wordt voorgeschreven door de brandweer. Een blusdeken, noodverlichting en herbruikbare ikoontjes met aanduiding nooduitgang. Uiteraard alles in samenspraak met de brandweer, wat de technische vereisten betreft. Verenigingen die wensen gebruik te maken van deze kit moeten dan het nog op te stellen reglement hieromtrent volgen.
De keuze van het soort brandblusapparaat blijft dus aan de brandweer, toch heb ik reeds enkele prijzen opgevraagd. De kost van een blusapparaat van 5kg blijkt te variĆ«ren tussen de 100 en 200 €. Een blusdeken – afhankelijk van de grootte – kost gemiddeld 30 €. De noodverlichting met bijhorende ikoontjes kosten ongeveer 75 €. Dus dit wil zeggen dat om drie brandpreventie-kits aan te kopen de totale kostprijs ongeveer 2000 € excl. BTW zou kosten. Met in iedere kit standaard 3 blusapparaten, 2 blusdekens en 2 noodverlichtingstoestellen met bijhorende ikoontjes.
Dit is de kostprijs om de verenigingen toe te laten in orde te zijn met de brandveiligheidsvoorschriften, dit zou ook een zekere vorm van zekerheid moeten geven aan de burgemeester, die ook een verantwoordelijkheid draagt en is een uitstekende vorm van brandpreventiecampagne.
De voordelen van ontlening van dergelijke kits zijn dus velerlei. Wij hopen dan ook dat de gemeenteraad ons voorstel volgt.
EDIT : De gemeenteraad volgde het voorstel unaniem! Na het voorstel van de verhoging van de subsidiepot voor sportverenenigingen volgt de gemeenteraad dus een volgend voorstel van Open Vld Hooglede-Gits ten voordele van de verenigingen! Wij blijven het verenigingsleven uitermate belangrijk vinden en blijven ons inzetten voor alle verenigingen!

1 opmerking:

Sofie zei

En nu een dam in de Nieuwkerkestraat astemblieft! Ter hoogte van huizen 19 tem 25 ;-)

De firma dankt u!