zondag 13 juli 2008

Opgepast! Samen financieel niet vooruitziend.

Op de gemeenteraad van juni kwam de eerste begrotingswijziging van 2008 voor. Het financiële beleid van de huidige meerderheid heb ik al een paar keer aan de kaak gesteld. Dat de gemeente er nu nog financieel goed voor staat zal ik zeker beamen. Maar de inkomsten voor de volgende jaren zullen ontoereikend zijn om de uitgaven te dekken. Ook de gemeente moet als een goede huisvader over zijn geld waken en niet uitgeven wat ze niet ontvangen.Hieronder kan je over de begrotingswijziging mijn tussenkomst in de gemeenteraad lezen (Open Vld onthield zich op dit punt).

" Ik zou willen beginnen met de conclusie van het Advies van de Begrotingscommissie betreffende de begroting 2008 en meerjarenplan 2008-2012, waarvan u deel uitmaakt.
'Teneinde niet tot een belastingsverhoging te moeten overgaan werd er zeer scherp gebudgetteerd, zowel in ontvangsten als uitgaven, als in gewone en buitengewone dienst. Het bereikte evenwicht zal constant dienen bewaakt te worden. Een streng financieel beleid moet ervoor zorgen dat we binnen dit strakke budgettaire keurslijf kunnen blijven.' Einde citaat.

Bij de bespreking van de jaarrekening 2007 hebben we reeds voor een ontsporing verwittigd. Als repliek gaf u, Jozef, dat u zo zuinig mogelijk met de middelen zou omspringen, zoals het een goede huisvader betaamt.We staan nu op een negatief geraamd resultaat van de begroting 2008 tbv – 60.838 €. Nog een geluk dat we de eenmalige uitkeringen en dito verhogingen mogen hebben ontvangen. Wat indien er nog begrotingswijzigingen nodig zullen zijn, zonder dergelijke bijkomende inkomsten?

Gelukkig voor de burger hebben we een engagement, door middel van het lokaal fiscaal pact, aangegaan om de belastingen niet te verhogen. Maar daarom zal u met onze inkomsten wel nog zuiniger moeten omspringen.De brandweerhervorming, die u al enkele keren vermeldde, komt er aan, en simulaties volgens een voorlopige verdeelsleutel tonen aan dat Hooglede ongeveer een 100.000 € per jaar meer zal moeten betalen.

Ik merk in deze begrotingswijziging dat u geen rekening houdt, met de financiële gevolgen van een brandweerhervorming, zoals het een goede huisvader nochtans zou betamen. Een positief geraamd resultaat zou al meer blijk geven van goed bestuur en nog meer van een vooruitziend bestuur.Wij bedoelen uiteraard niet dat er nu reeds een bedrag moet voorzien worden, maar dat er moet gespaard worden. Nu geeft u meer uit dan u ontvangt, wetende dat u, dixit u zelf, in een strak budgettair keurslijf zit en dat er bijkomende niet voorziene meerkosten op u afkomen.Onze verwittigingen dat de financiële situatie zal verslechteren bij huidig beleid wil u duidelijk niet opnemen. Wij blijven ijveren voor een financieel gezonde gemeente, nu en in de toekomst. Wij kunnen ons niet achter deze begrotingswijziging scharen."

1 opmerking:

Bolle zei

Bolle for major !!!!