zaterdag 29 november 2008

Afvalbeheer moet in belang iedereen


Ik verwijs naar agendapunt 7 van de laatste gemeenteraad (zie enkele posts hieronder). Open Vld verzette zich tegen de plannen van MIROM (de intercommunale die verantwoordelijk is voor de afvalophaling o.a. in Hooglede en Gits) om reeds vanaf volgend jaar de ophaling van het groot huisvuil op afroeping en tegen betaling te laten gebeuren. Wij verzetten ons ook tegen de invoering van het 'diftar-systeem' in onze gemeentelijke containerparken. Bijkomende uitleg en argumentatie van onzentwege vindt u hieronder :

"Ik denk dat we in Hooglede-Gits met reden trots mogen zijn op onze containerparken. Alvast een pluim voor de werking van deze parken. Deze zijn een prima dienst voor de burger en in onze gemeente zeker gezien de toegankelijke openingsuren. En containerparken zijn – volgens vakliteratuur – de hoeksteen van de selectieve inzameling. Daarom is het belangrijk voldoende oog te hebben om deze dienst verder te bestendigen in functie van de burger.

Wij zijn niet bepaald gelukkig met 2 zaken betreffende agendapunt 2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het jaar 2009.

Ten eerste stelt punt 2.1.2. ‘Ophalen van grof vuil op afroep’ dat deze dienst van kracht wordt vanaf 1 januari 2009. De wijziging van ophaling komt er doordat OVAM een hogere ophaalfrequentie voor groot huisvuil oplegt, wat een grote meerkost betekent. Maar deze verplichting geldt pas vanaf 2010 of 2011, maar zeker niet verplicht vanaf 2009.
Daarom stellen wij voor om dit punt te amenderen en eerst een overgangsperiode voor 2009 in te voeren waarin de ophaling van grof huisvuil - zoals deze nu gebeurt - minstens nog een jaar verder gaat en dat het systeem van ophaling op afroep daarnaast eventueel nu al wordt geïmplementeerd zodat de burger het systeem kan leren kennen. Het geeft de burger ook de kans om nog eens de zolder grondig op te ruimen en die volgens de traditionele – lees goedkopere – manier mee te geven, in plaats van hem voor voldongen feiten te stellen.

Ten tweede horen we dat het de bedoeling is dat het betalend diftar-systeem ook in voege treedt in de containerparken in Hooglede en Gits.
Dit betekent dat de burger voor bepaalde afvalstoffen moet betalen, al dan niet vanaf een bepaalde hoeveelheid, afhankelijk van het soort afvalstof.
Wat zijn dus de gevolgen van deze nieuwe strategie voor de burger en de gemeente?
- Voor bepaalde afvalstoffen zal moeten worden betaald door de burger, dus is de burger de dupe van de nieuwe strategie. De burger betaalt nu al te veel gemeentebelastingen, dus mag de burger verwachten dat afvalverwerking ook met belastingsgeld wordt betaald, in plaats van nog eens extra door de burger zelf.
- Het nieuw systeem maakt het voor de burger ook moeilijk en geeft de burger meer werk. Voor iedere verschillende afvalstof al dan niet te betalen vanaf een al dan niet bepaalde grens en die iedere keer apart moet gewogen worden…, niet echt bevorderlijk dus
- De wegingen en facturatie zouden gebeuren middels een door MIROM nog aan te kopen installatie die verhaald zal worden op de gemeenten zelf. Dus ook de gemeente zal moeten betalen.

Dus, de burger krijgt het moeilijker, de burger zal moeten betalen, de gemeente zal moeten betalen en het nieuw systeem zal sluikstorten terug in de hand werken, dus heeft het milieu er ook geen baat bij.

De gemeente – en bij uitbreiding MIROM – dient mogelijkheden te creëren en aan te bieden, die de burger toelaten op de best mogelijke manier mee te werken aan selectieve afvalinzameling. Het voorliggende nieuwe systeem draagt zeker niet bij tot het wegwerken van hinderpalen om de burger te betrekken in selectieve afvalinzameling.

Daarom kunnen wij geen mandaat geven aan de betreffende afgevaardigde om agendapunt 2 en bij uitbreiding agendapunt 3 van de Buitengewone Algemene Vergadering van de intercommunale MIROM goed te keuren."

Geen opmerkingen: