zaterdag 29 november 2008

En wie doet hem na? Test 1, test 2 en test ...

Wie doet haar na?

Afvalbeheer moet in belang iedereen


Ik verwijs naar agendapunt 7 van de laatste gemeenteraad (zie enkele posts hieronder). Open Vld verzette zich tegen de plannen van MIROM (de intercommunale die verantwoordelijk is voor de afvalophaling o.a. in Hooglede en Gits) om reeds vanaf volgend jaar de ophaling van het groot huisvuil op afroeping en tegen betaling te laten gebeuren. Wij verzetten ons ook tegen de invoering van het 'diftar-systeem' in onze gemeentelijke containerparken. Bijkomende uitleg en argumentatie van onzentwege vindt u hieronder :

"Ik denk dat we in Hooglede-Gits met reden trots mogen zijn op onze containerparken. Alvast een pluim voor de werking van deze parken. Deze zijn een prima dienst voor de burger en in onze gemeente zeker gezien de toegankelijke openingsuren. En containerparken zijn – volgens vakliteratuur – de hoeksteen van de selectieve inzameling. Daarom is het belangrijk voldoende oog te hebben om deze dienst verder te bestendigen in functie van de burger.

Wij zijn niet bepaald gelukkig met 2 zaken betreffende agendapunt 2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het jaar 2009.

Ten eerste stelt punt 2.1.2. ‘Ophalen van grof vuil op afroep’ dat deze dienst van kracht wordt vanaf 1 januari 2009. De wijziging van ophaling komt er doordat OVAM een hogere ophaalfrequentie voor groot huisvuil oplegt, wat een grote meerkost betekent. Maar deze verplichting geldt pas vanaf 2010 of 2011, maar zeker niet verplicht vanaf 2009.
Daarom stellen wij voor om dit punt te amenderen en eerst een overgangsperiode voor 2009 in te voeren waarin de ophaling van grof huisvuil - zoals deze nu gebeurt - minstens nog een jaar verder gaat en dat het systeem van ophaling op afroep daarnaast eventueel nu al wordt geïmplementeerd zodat de burger het systeem kan leren kennen. Het geeft de burger ook de kans om nog eens de zolder grondig op te ruimen en die volgens de traditionele – lees goedkopere – manier mee te geven, in plaats van hem voor voldongen feiten te stellen.

Ten tweede horen we dat het de bedoeling is dat het betalend diftar-systeem ook in voege treedt in de containerparken in Hooglede en Gits.
Dit betekent dat de burger voor bepaalde afvalstoffen moet betalen, al dan niet vanaf een bepaalde hoeveelheid, afhankelijk van het soort afvalstof.
Wat zijn dus de gevolgen van deze nieuwe strategie voor de burger en de gemeente?
- Voor bepaalde afvalstoffen zal moeten worden betaald door de burger, dus is de burger de dupe van de nieuwe strategie. De burger betaalt nu al te veel gemeentebelastingen, dus mag de burger verwachten dat afvalverwerking ook met belastingsgeld wordt betaald, in plaats van nog eens extra door de burger zelf.
- Het nieuw systeem maakt het voor de burger ook moeilijk en geeft de burger meer werk. Voor iedere verschillende afvalstof al dan niet te betalen vanaf een al dan niet bepaalde grens en die iedere keer apart moet gewogen worden…, niet echt bevorderlijk dus
- De wegingen en facturatie zouden gebeuren middels een door MIROM nog aan te kopen installatie die verhaald zal worden op de gemeenten zelf. Dus ook de gemeente zal moeten betalen.

Dus, de burger krijgt het moeilijker, de burger zal moeten betalen, de gemeente zal moeten betalen en het nieuw systeem zal sluikstorten terug in de hand werken, dus heeft het milieu er ook geen baat bij.

De gemeente – en bij uitbreiding MIROM – dient mogelijkheden te creëren en aan te bieden, die de burger toelaten op de best mogelijke manier mee te werken aan selectieve afvalinzameling. Het voorliggende nieuwe systeem draagt zeker niet bij tot het wegwerken van hinderpalen om de burger te betrekken in selectieve afvalinzameling.

Daarom kunnen wij geen mandaat geven aan de betreffende afgevaardigde om agendapunt 2 en bij uitbreiding agendapunt 3 van de Buitengewone Algemene Vergadering van de intercommunale MIROM goed te keuren."

dinsdag 25 november 2008

Dat heet dan ...

Dat heet dan hooghartig, maar goed voorbereid neergaan. Met veel show voor de tegenspeler staan, edele delen beschermen, scheenlappen goed steken, kousen goed trekken, terug edele delen beschermen en dan ... neergaan.
Inworp misschien een tip voor VP Gits?

zondag 23 november 2008

Willemsfonds Hooglede-Gits : de officiële geboorte


Zondag 23 november vond de officiële voorstelling van Willemsfonds Hooglede-Gits plaats.

Wat is Willemsfonds precies?
Het Willemsfonds is de oudste Vlaamse sociaal-culturele vereniging.
Het Willemsfonds organiseert activiteiten en ontwikkelt initiatieven om zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen actief te betrekken bij cultuur in de ruimste zin van het woord.
Het Willemsfonds werd opgericht in 1851 met als doel het Nederlands te verdedigen en het werk van Jan Frans Willems verder te zetten.
Het Willemsfonds gaf betaalbare Nederlandstalige boeken uit, richtte de volksbibliotheken op, organiseerde taalprijskampen, lezingen en andere ‘volksverheffende activiteiten’. Het Willemsfonds bood aan de Vlamingen kansen en middelen om zich in hun eigen taal te ontplooien en gezamenlijk cultuur te beleven.
Ook vandaag nog zet het Willemsfonds aan tot levenslang leren, schept het mogelijkheden om actief te participeren aan cultuur en stimuleert het de dialoog in het interculturele Vlaanderen.

En wat zal Willemsfonds Hooglede-Gits precies doen?
Willemsfonds Hooglede-Gits zal zich inzetten om de ‘Week van de Smaak’ het ganse jaar verder te zetten en engageert zich om vooral de culinaire cultuur waar de band met Hooglede prominent aanwezig is, te promoten.
Onze culinaire traditie met zijn historische achtergrond, de kleine kantjes, de anekdotes én de proef op de som (het proeven en degusteren): dat is waar Willemsfonds Hooglede-Gits zich in wil verdiepen.
• Maart 2009: ‘Degustatie van wijnen uit de Nieuwe Wereld’:
In België wordt nog steeds voornamelijk Franse wijn gekocht, maar nieuwe productiegebieden in Zuid-Afrika, Argentinië, Australië, Californië, Chili en Nieuw-Zeeland proberen een plaatsje onder de zon te bemachtigen.
We verzekeren absolute kwaliteit en als startactiviteit houden we deze avond voor iedereen gratis.
• Juni 2009: ‘Goeie maatjes met Willemsfonds Hooglede-Gits’
Vlaanderen houdt meer en meer van maatjes. Afhankelijk van het tijdstip van de start van het nieuwe seizoen organiseren we een avond rond deze specialiteit.
• Juli 2009: ‘Vlaamse Dag’
In de week van 11 juli: activiteit met als thema ‘de oud-Vlaamse keuken’.
• September 2009: voordracht door Rik Vannieuwenhuyze.
In september komt Rik Vannieuwenhuyze, beter bekend als Rik Remmery, spreken. Door de zaak Naïma kent iedereen Remmery nv op een andere manier, maar Remmery nv is een bloeiende delicatessenzaak. Rik Remmery komt zijn verhaal uit de doeken doen : hoe hij de delicatessenzaak is gestart, met sappige anekdotes, tot een groot bedrijf. Uiteraard zal hij de zaak Naïma niet schuwen en hierover ook vragen beantwoorden. De avond wordt gesmaakt met hapjes uit het Remmery-assortiment.
• November 2009: Week van de Smaak
In november plannen we een actie in het kader van de Week van de Smaak in functie van het gastland. Omdat het gastland pas vandaag wordt bekend gemaakt weten we zelf nog niet wat, hoe e.d., maar we maken er alleszins werk van.
• December 2009: Culinaire Kerst
In december tenslotte zijn we present zijn op de Kerstmarkt in Hooglede .
Daarnaast houden we op Paaszondag een heuse Paasraap zodat de allerkleinsten ook kunnen smullen. Omdat we niet kunnen wachten staan we ook dit jaar al op de Kerstmarkt in Hooglede met o.a. Mojito, de uiterst lekkere cocktail. Bij iedere Mojito geven we nog een gratis deelnameformulier waarmee je nog eens 2 x 5 gratis Mojito’s kan winnen. We verloten de gratis Mojito’s om 22u00.

Wie zijn die fantastische mensen van Willemsfonds Hooglede-Gits?
We starten met een groep zeer gedreven en gemotiveerde mensen die open staat voor iedereen die wil meewerken.
Jeffrey BOLLE – Beverenstraat 12 - Hooglede
Catherine CONSTANDT – Stationsstraat 34 – Gits
Mieke DEBERGH – Bruggesteenweg 65c – Gits
Eve-Ann DECOENE – Beverenstraat 12 – Hooglede
Michael DEMEULENAERE – Klauwaertstraat 14 – Hooglede
Marleen DESNOUCK – Kleine Stadenstraat 122 – Hooglede
Filip HERMAN – Diksmuidesteenweg 19 – Sleihage
Ann LEENKNEGT – Stoomtuigstraat 20 – Gits
Kristof MOMMERENCY – Veldstraat 14 – Roeselare
Frederik SAP – Veldstraat 15 – Hooglede

Wie geïnteresseerd is om deze groep te vervoegen of wie meer wil weten over Willemsfonds Hooglede-Gits, de activiteiten, e.d. kan contact opnemen
Mail: willemsfonds.hooglede.gits@gmail.com
GSM : 0479 33 88 41

Allemaal mensen die zich niet willen (laten) inkapselen, die niet houden van vooroordelen maar van hun en andermans vrijheid, die nieuwsgierig zijn, die onbevangen en kritisch willen denken, alert willen blijven en cultuur in de ruimste zin van het woord ervaren, dat zijn zeker leden van het Willemsfonds.
En u?

donderdag 20 november 2008

Gewoon grappig

Gemeenteraad november 2008

Speciaal voor Tommy Bolle een nieuw bericht :

Volgende gemeenteraad vindt plaats op dinsdag 25 november om 20u00 in de raadszaal in het gemeentehuis van Hooglede. IEDEREEN WELKOM!

In openbare zitting:
1 Jaarrekening 2006 OCMW-Hooglede
2 Goedkeuring budgetwijziging nr 2 - boekjaar 2008 van het OCMW
3 Kennisname begrotingswijziging nr. 3 van de politiebegroting 2008
4 Samenwerkingsovereenkomst op onderscheidingsniveau
5 Jubileumtoelage Het werk der volkstuinen
6 Goedkeuring gemeentelijk nood- en interventieplan
7 Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordigers voor de Buitengewone Algemene Vergadering van 9/12/2008 van de intercommunale OV MIROM

In geheime zitting:
8 Aanstelling van stagiairs voor de gemeentelijke vrijwillige brandweer
9 Benoeming van de vertegenwoordigers voor de Buitengewone Algemene Vergadering van 9/12/2008 van de OV MIROM.