dinsdag 26 augustus 2008

Aankoop brandpreventie-kit voor verenigingen


Voorgesteld wordt 3 brandpreventie-kits aan te kopen waar verenigingen kosteloos gebruik van kunnen maken bij occasionele evenementen.
De samenstelling van de kit wordt bepaald in samenspraak met de brandweer.
Een reglement ter zake moet worden opgemaakt in overleg met de gemeente en de brandweer.

Waarom dit voorstel?
Veel verenigingen organiseren hun activiteiten in feesttenten of gewoonweg in open lucht, om diverse redenen. In tegenstelling tot het gebruik van zalen, begint men in een feesttent van nul. Ik bedoel daarmee geen electriciteit, geen water, geen meubilair, ... maar ook geen brandveiligheidsapparaten.
In dit laatste kan de gemeente een belangrijke ondersteuning bieden. De aankoop van dergelijke apparaten is financieel moeilijk haalbaar voor verenigingen, gezien het slechts occasionele karakter van de activiteiten. Andere bedrijven of personen ontgrieven door hun apparaten te lenen biedt dan geen soelaas voor de ontlener. Daarom stellen wij voor dat de gemeente een kit aankoopt met de nodige apparaten. Zodoende kunnen de verenigingen gratis gebruik maken van de juiste apparaten en is de brandveiligheid van de activiteiten tot zeker niveau gewaarborgd.
Wat zou er volgens ons in dergelijke kit moeten zitten? Enkele brandblusapparaten, afhankelijk van de grootte van de lokatie waar de activiteit plaatsvindt, zoals wordt voorgeschreven door de brandweer. Een blusdeken, noodverlichting en herbruikbare ikoontjes met aanduiding nooduitgang. Uiteraard alles in samenspraak met de brandweer, wat de technische vereisten betreft. Verenigingen die wensen gebruik te maken van deze kit moeten dan het nog op te stellen reglement hieromtrent volgen.
De keuze van het soort brandblusapparaat blijft dus aan de brandweer, toch heb ik reeds enkele prijzen opgevraagd. De kost van een blusapparaat van 5kg blijkt te variëren tussen de 100 en 200 €. Een blusdeken – afhankelijk van de grootte – kost gemiddeld 30 €. De noodverlichting met bijhorende ikoontjes kosten ongeveer 75 €. Dus dit wil zeggen dat om drie brandpreventie-kits aan te kopen de totale kostprijs ongeveer 2000 € excl. BTW zou kosten. Met in iedere kit standaard 3 blusapparaten, 2 blusdekens en 2 noodverlichtingstoestellen met bijhorende ikoontjes.
Dit is de kostprijs om de verenigingen toe te laten in orde te zijn met de brandveiligheidsvoorschriften, dit zou ook een zekere vorm van zekerheid moeten geven aan de burgemeester, die ook een verantwoordelijkheid draagt en is een uitstekende vorm van brandpreventiecampagne.
De voordelen van ontlening van dergelijke kits zijn dus velerlei. Wij hopen dan ook dat de gemeenteraad ons voorstel volgt.
EDIT : De gemeenteraad volgde het voorstel unaniem! Na het voorstel van de verhoging van de subsidiepot voor sportverenenigingen volgt de gemeenteraad dus een volgend voorstel van Open Vld Hooglede-Gits ten voordele van de verenigingen! Wij blijven het verenigingsleven uitermate belangrijk vinden en blijven ons inzetten voor alle verenigingen!

maandag 25 augustus 2008

Tussendoor : Jack Van Gelder



Op verzoek bovenstaand filmpje. Nederlands journalist Jack Van Gelder verslaat de match Argentinië-Nederland tijdens het WK in 1998. Op de VRT hebben ze Michel Wuyts met zijn Tommeke, Tommeke, Tommeke; maar deze Jack Van Gelder is toch nog een klasse hoger. Zo zijn er nog enkele andere voorbeelden van zijn enhousiasme tijdens zijn verslaggeving. En wie scoort nu?

zondag 24 augustus 2008

Prikkel 2008 : een sfeerimpressie


Prikkel 2008 was leuk … en lastig! Uitstekende sfeer! PreuteLeute was subliem (filmpje : Hoogleedse versie van eerder getoond filmpje).

Hieronder enkele foto’s om een sfeerimpressie te geven.

Tijdens het optreden van The Paranoiacs was er een tijdje hardkoor porneau te zien op het grote scherm! Grappig? Ja. Passend? Niet echt.

Tijdens de DJ-set van The Turbopascals mochten enkelen mee op het podium. We zien Gunther Claeys strippen. Grappig? Ja. Passend? Jazeker.

Een andere persoon doet – volgens mij – een soort van ganzenpas op het podium. You rock dude!

Let tenslotte op het torentje bekertjes waarmee Jeffrey Bolle zwaaide . De plichtsbewuste redacteur hielp mee om aan 1 meter te geraken. Bekertjes mochten echter niet mee naar Afterparty, poging moest dus vroegtijdig worden afgebroken. Jammer. Maar we hebben op die manier toch iets gedaan om het festivalplein proper (minder vuil) te houden.


dinsdag 19 augustus 2008

Parkconcert Gits

In tegenstelling tot andere jaren organiseren Davidsfonds Gits en de harmonie Deugd en Vreugd slechts één parkconcert, dit op donderdag 21 augustus. Smashed Violin opent het parkconcert. Streekklassieker The Occasional Band tenslotte is de hoofdact van de tiende editie van de Gitse parkconcerten. Aanvang om 20u30 in het park aan Ogierlande.

Gemeenteraad augustus 2008

Iedereen welkom op de volgende gemeenteraadszitting op dinsdag 26 augustus om 20u00 in het gemeentehuis in Hooglede. (Let op bijkomend agendapunt van Open Vld Hooglede-Gits)

In openbare zitting:
1. Kennisname dienstjaarrekening 2007 van de Politiezone RIHO
Kennisname begrotingswijziging nr. 1 en 2 van de politiebegroting 2008
2. Rekening van de Kerkfabriek Sint-Henricus dj. 2007
3. Waarborg kerkfabriek Sint-Jacobus de Meerdere
4. Wijziging meerjarenplan 2008-2013 KF Sint-Jacobus de Meerdere
5. Budgetten 2009 voor de kerkfabrieken Sint-Amandus, Christus-Koning, Sint- Jozef en Sint-Jacobus de Meerdere
6. Besluit van de Gouverneur betreffende de definitieve vaststelling van de jaarrekening 2007 van de gemeente Hooglede - Kennisname
7. Aanpassen van de ouderbijdragen aan de index voor de dienst buitenschoolse kinderopvang met ingang van 1 september 2008.
8. Wijzigingen Huishoudelijk Reglement voor het initiatief buitenschoolse kinderopvang ‘De Boomgaard’ met ingang vanaf 01.09.2008
9. Goedkeuring akte vestiging van erfdienstbaarheid van ondergrondse innneming Torhoutstraat - Honingstraat
10. Uitbreiding waterleidingsnet
11. Vaststellen van het lestijdenpakket voor het schooljaar 2008-2009
12. Praktische organisatie van de eedaflegging van het onderwijzend personeel bij de gemeentelijke basisschool.
13. Goedkeuring tijdelijk verkeersreglement n.a.v. de autorally “T.B.R. rally” op 19 oktober 2008 – ambulante handel
14. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen stad Kortrijk en de gemeente Hooglede, inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties, in het kader van het veiligheidsbeleid en de aanpak van de federale regering m.b.t. de jeugdcriminaliteit
15. Goedkeuren bemiddelingsreglement van het gerechtelijk arrondissement Kortrijk omtrent de bemiddelingsprocedure in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties
16. Bekrachtiging besluit van de burgemeester houdende tijdelijk verkeersreglement van de burgemeester naar aanleiding van het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor nieuwelingen te Hooglede
17. WVEM ov Buitengewone Algemene Vergadering van 30 september 2008 - Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat
18. Goedkeuring hulpverleningsovereenkomst hulpverleningszone Midden-West-Vlaanderen
19. Aankoop brandpreventie-kit voor verenigingen (bijkomend agendapunt Open Vld-fractie)
In geheime zitting:
20. Verlenen van eervol ontslag aan de heer Hendrik Borry, adjudant bij de gemeentelijke vrijwillige brandweer.
21. WVEM ov Buitengewone Algemene Vergadering van 30 september 2008 - Aanduiding vertegenwoordiger en eventuele plaatsvervanger

Willemsfonds Hooglede-Gits organiseerde 2de oldtimer-barbecue.

Zaterdag vond in Gits de 2de oldtimer-barbecue van Willemsfonds Hooglede-Gits plaats. Liefhebbers van oldtimers konden er in de Stoomtuigstraat en rond de loods van Jerry Vandewoestyne een resem oude klasserijke wagens bezichtigen. Ruim 180 mensen bleven genieten van de barbecue. Op de dag dat Elvis Presley 31 jaar geleden overleed kwam een Elvis-imitator voor de muzikale noot zorgen.
Willemsfonds Hooglede-Gits is bezig met de opstart van hun afdeling. Woordvoerder Frederik Sap : “Het Willemsfonds is nationaal de oudste Vlaamse sociaal-culturele vereniging. Het Willemsfonds organiseert activiteiten en ontwikkelt initiatieven om zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen actief te betrekken bij cultuur in de ruimste zin van het woord. Ook in Hooglede willen we dit uitbouwen. We zijn nu nog volop bezig met de uitwerking van een programma en organisatie van de afdeling. In de loop van week 47 willen we alles bekend maken. De keuze van week 47 is niet toevallig en kan al een hint zijn over de aanpak en het programma voor volgend jaar.”

Van Arteveldestratefeesten en Oolvege Hooglede-Gits bis


Vorige week zaterdag vonden de eerste Van Arteveldestratefeesten plaats. Ondergetekende was één van de inrichters van de oldtimer-bbq (zie hoger) waardoor ondergetekende slechts vooraf de feesten op de gevoelige plaat kon leggen. Jeffrey Bolle - broer van inrichter, besteller ter plaatse van dienst en professioneel reageerder - wist de redactie te melden dat de laatsten rond 4u00 naar huis gingen; de redactie vermoedt te voet. Inrichters Diego Lerminez en Tommy Bolle playbackten samen met straatbewoonster Rita Chielens K3. Wie zou de rosse, de blonde en de zwarte geweest zijn?
Wegens reeds eerder vermelde oldtimer-bbq kon ondergetekende ook niet aanwezig zijn tijdens de optredens van Oolvege Hooglede-Gits. Het einde van de oldtimer-bbq, dus na de optredens, viel bijna samen met het einde van Oolvege en blijkt Oolvege nu juist op de weg naar huis van de redactie te liggen... Uitstekend moment om eens polshoogte te nemen. Woordvoerder Tomas Demeyer wist te vertellen dat ongeveer 200 mensen de tuinfeesten-festival-parkconcerten-... bijwoonden.

woensdag 13 augustus 2008

Voorbeschouwing zondag Prikkel 08

De Dolfijntjes XXL

Eerst De Toâpe Geraapte. Met hun allround repertorium, gaande van lichtklassiek, jazz tot reggae, dance, pop rock, ambiance zorgen de muzikanten van toapegeraapte op muzikaal gebied, optimaal voor hun publiek, of het nu dichtbij of veraf is,jong of oud is of vroeg of laat?

Daarna Sofia Annesiadis. 17-jarig muzikaal talent uit Torhout met Griekse roots. Muziek is haar grootste hobby. Ze wil vooral zingen en op een podium staan om haar zelfgeschreven liedjes te laten horen. Onlangs beloofde zanger Brahim haar dat ze een demo mag opnemen in zijn eigen opname-studio. Een eerst stap in de richting van een muzikale carrière…

Eindelijk op het podium in Hooglede : De Dolfijntjes XXL. "Schlagers in Seattlesaus. Verbijsterende interpretaties van evergreens en liedjes die zich een plaats hebben verworven in het muzikale onderbewuste ..." "Een eigenzinnig, hedendaags turbo-balorkest dat een publiek volledig uit zijn dak kan doen gaan ..." "Vlaamse en wereldklassiekers door de molen van de knettergekke Dolfijntjes, dat geeft punk-funk-chanson-noise-polka-disco-jazz met maximale onnozelheid als rode draad ..."

Als afsluiter op het podium De Nieuwe Snaar. Tussen de zomer van 2005 en de aankomende zomer van 2008 liggen welgeteld drie volle jaren. De Nieuwe Snaar hield zich tijdens die periode onledig met het creëren en het ( driehonderdtwintig keer !!!) uitvoeren van misschien wel hun wonderlijkste voorstelling ooit: HELDEN. Het spectaculairste en/of muzikaal-spannendste deel van die voorstelling wordt nu klaargestoomd voor de zomerse festivalpodia.

Voorbeschouwing Prikkel 08 : Jan Pladijs & Live Jeuk Band

Jan Pladijs doet het live in XXL-versie, begeleid door een heuse liveband. Ja, U hoort het goed… Op hun tonen dansen, springen en zingen alle kinderen zich te pletter. Alle bekende kinderhits komen aan bod, begeleid door gitaren, drums, keyboards en nog veel meer… Jan Pladijs live is een spetterend spektakel, vol met typische jeukspontaniteit. Niets is te gek voor Jan Pladijs en co. Of toch?
Opgelet: Nevenwerkingen, zoals een verhoogde hyperactiviteit, een te onderdrukken neiging tot swingen en een onstopbaar jeukgevoel ter hoogte van de derde teen aan de linkervoet, zijn kwalen die niet worden terugbetaald… (www.jeukvzw.be)

dinsdag 12 augustus 2008

Vandaag 12 augustus Internationale Dag van de Jeugd

Op 17 december 1999 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarbij 12 augustus werd uitgeroepen tot Internationale Dag van de Jeugd.
Hiermee wilde de Algemene Vergadering de nodige stimulansen geven aan de regeringen, regionale commissies, intergouvermentele en niet-gouvermentele organisaties en andere partners van de VN om de implementatie van het ‘World Programme of Action for Youth to the Year 2000 and Beyond' en de ‘Verklaring van Lissabon over Jeugdbeleid en jeugdprogramma's' te bewerkstelligen. Door de Internationale Dag van de Jeugd trachten de VN ook het bewustzijn van jongeren omtrent het bestaan van het Actieprogramma aan te wakkeren.

Daarom wat aandacht voor de lokale jeugd. Het Jeugdbeleidsplan 2008-2010 van de gemeente Hooglede vind je hier.

maandag 11 augustus 2008

Voorbeschouwing zaterdag Prikkel 08

PreuteLeute

Woodface opent op zaterdag. Na zijn avontuur met K’s Choice, op het wereldtoneel nog steeds één van de meest succesvolle Belgische bands ooit, maakte Gert Bettens (broer van Sarah Bettens) met zijn nieuwe band Woodface in 2005 het onvolprezen debuut “Good Morning Hope”. Twee jaar later is de opvolger “Comet” een feit. Omdat er ditmaal resoluut werd gekozen voor een andere aanpak tijdens zowel het schrijfproces als de opname, wordt al snel duidelijk dat “Comet” allesbehalve een blauwdruk is van zijn voorganger. Duidelijk meer 'rock 'n roll' in Comet.

Preuteleute werd eind 2002 opgericht toen Sebastien Dewaele (Alain) en Tom Vanrijckeghem (ook Alain) hun koppen bij elkaar staken en hun krachten bundelden om, via humor, hun visie op de wereld te delen met al wie het wou aanhoren. Sebastien studeerde aan het Conservatorium van Gent en is Meester in de dramatische kunst. Tom studeerde aan de Rockacademie in Tilburg (Nederland) en is beroepsmuzikant.Nu, dat pretenderen ze toch...Na het succes van hun eerste cd "Ostensche Pretensche" toerden ze in 2003 - 2004 door Vlaanderen met hun eerste volledige show.
In 2005 - 2006 was het met deel 2 van “Ostensche pretensche” dat het vissers-zonen-duo, pretentieloos en zonder blad voor de mond rondtoerden. Het land teisterend met hun aangebrande mix van cabaret en muziek.In de zomer van 2007, op de Paulusfeesten, stelde het duo zijn tweede full-cd, "levenslessen" voor aan het grote publiek.Op dit ogenblik trekken ze met hun "levenslessen" doorheen bossen, dorpen en rivieren. ...coming soon to somewhere near you... Stand - up comedy van de bovenste plank.
Het duo wordt live bijgestaan door een drummer (Marc Bruyn) en een bassist (Pieter van de Berkmortel). Ook in de studio misbruikt preuteleute deze 2 jonge mannen. Beide ritmesectiesten wonen in Nederland en verstaan de ballen van wat de twee Oostendenaren zingen. Misschien maar best voor hen ook...

De Kortrijkse groep Balthazar is één van de jongste revelaties binnen het Belgische pop/rockwereldje. Ondanks hun jonge leeftijd - pas twintig - zetten zij de mooie traditie verder die ons landje op het vlak van dit soort rockgroepen heeft.

Met The Paranoiacs staan nog eens oude rockers op het podium op Prikkel. Ze zijn misschien iets minder bekend dan Clouseau, maar ze bestaan wel al langer. In 1984 stonden 4 jonge rockers in een typische Vlaamse garage aan de wieg van de Paranoiacs, een groep die sindsdien, tja, garagerock maakt. Hun deelname (en finaleplaats) aan Eurosong 2008 met de single ‘Shout it Out’ geeft hun lange en rijkgevulde carrière een nieuwe schwung.

Turbopascals Tomas De Soete & Davy De Meyer - VERY BAD DJ's. Het recept? Tomas draait een vette streep electro, terwijl Davy jaren tachtig-kleppers uit de platenbak vist. Voeg er een scheut rock aan toe en zelfs een doveman hoort van ver dat de mayonnaise pakt. Met hun verschroeiende mixtempo trakteren ze elkaar telkens opnieuw op een onvoorspelbare rollercoasterrit waar zelfs Darthvader van gaan dansen. Niks is fout, als het maar op het goede moment komt. Dat weet elke dame, waarmee we meteen bij hun ware drijfveer belanden: de onvoorwaardelijke overgave van elk voor vibraties vatbaar vrouwmens op inlandse dans- en andere vloeren.

Van Arteveldestratefeesten en Oolvege Hooglede-Gits


Nog wat reclame maken voor andere activiteiten die ook nu zaterdag plaats vinden. Deze activiteiten bezoek je natuurlijk best nadat je naar de oldtimer-bbq bent gekomen!

Er zijn de Van Arteveldestratefeesten. De Van Arteveldestraat is een straat in de Rodenbachwijk. Op initiatief van Tommy Bolle en Diego Lerminez komen de straatbewoners zaterdagavond samen om te genieten van een bbq (enkel voor straatbewoners). Wie niet in de straat woont, maar toch dorst heeft, kan er waarschijnlijk een drankje krijgen tegen zeer democratische prijzen.

Dan is er ook nog het nieuwe evenement 'Oolvege Hooglede-Gits'. Als opwarmertje voor Prikkel het weekend erop, en om in alle rust bij een drankje de verhalen van het voorbije verlof bij te praten, worden er op zaterdag 16 augustus in de feestweide OOLVEGE de Bruggestraat, een 3-tal optredentjes voorzien voor de luttele inkomprijs van 5 euro. Van alle genres een beetje, voor iedereen wat wils.

donderdag 7 augustus 2008

Prikkel Festival 2008


Prikkel is een cultuurevenement, alias muziekfestival, dat jaarlijks eind augustus plaatsvindt onder de kerktoren van Hooglede.

Met andere woorden, een evenement dat niet mag verloren gaan.

Het sfeervolle festival kende reeds enkele toppers waaronder Daan, Camden, Raymond vh Groenewoud, Les Truttes, De Mens, Monza, ACtion in DC, 't Hof van Commerce en nog vele andere.

Op vrijdagavond en zondagavond na de laatste noten op het marktplein kan er worden verder gefeest in het JOC De Prik. Zaterdagavond is er een afterparty in de Gulden Zonne met the one and only DJ Fizz.

Ook dit jaar enkele zekerheden voor een topsfeer.
De affiche doet terug verlangen!

dinsdag 5 augustus 2008

Oldtimer-BBQ op zaterdag 16 augustus in Gits


Zaterdag 16 augustus organiseert Willemsfonds Hooglede-Gits voor de 2de keer hun 'Oldtimer-BBQ'. De BBQ zal plaatsvinden in en rond de loods van Jerry Vandewoestyne (Stoomtuigstraat 20, Gits). Een 50-tal oldtimers zullen er te bezichtigen zijn. Voor liefhebbers van oldtimers een niet te missen evenement. Wie wil genieten van de BBQ moet wel vooraf inschrijven op 0479/33 88 41(volwassenen 13 €, kinderen 7 € ; allen gratis glas aperitief inbegrepen). Natuurlijk kan iedereen ook gewoon de oldtimers gratis komen bezichtigen. De bar staat open voor iedereen! (edit : een Elvis-imitator komt nog wat sfeer brengen!)

RIP Johny Thio

Gisteren maandag 4 augustus heeft Hooglede één van zijn smaakmakers verloren. Ex-Rode Duivel en ex-Club Brugge kapitein, maar vooral volksmens Johny Thio is thuis onverwacht overleden.

Johny Thio, geboren op 2 december 1944, kwam als 19-jarige over van Club Roeselare naar Club Brugge. De vlugge rechtsbuiten moest het eerste seizoen met Club Brugge nog tegen de degradatie vechten, maar enkele jaren later won hij samen met o.a. ‘compagnon de route’ Pierre Carteus in 1968 en 1970 de Beker van België. In 1973 zorgde het koningstrio Carteus , Thio en 'Lotte' Lambert voor de eerste naoorlogse titel voor Club Brugge.
Na zijn successen als voetballer bij Club Brugge werd Johny ook nog trainer bij o.a. Club Roeselare en Eendracht Hooglede.

We herinneren allen Johny ook als toezichter op het containerpark in Hooglede, waar hij - altijd vriendelijk - iedereen hielp.

Onder andere vissen was zijn hobby, maar hij was het liefste onder de mensen. Voor een pintje en een praatje kon je altijd bij Johny zijn.

Oprechte deelneming aan Christine en de familie.
We zullen je missen, Johny!

Aar-Thurfeesten '08 : een geslaagde editie


De Aar-Thurfeesten anno '08 zijn gepasseerd en mogen als geslaagd beschouwd worden.

Er was weer heel wat volk op de kaarting op vrijdag, getuige een volle tent. Ook onze nieuwste infrastuctuur had heel wat aftrek. De toJOg - toog genoemd naar bedenker en uitvoerder Jo Labaere - is een instrument waar vele verenigingen jaloers van zijn.

Op zaterdagnamiddag mochten de senioren van de Rodenbachwijk terug aanschuiven voor een kopje koffie en stukje taart, iets wat altijd gesmaakt wordt.
's Avonds was het genieten van heerlijke mosselen (geen Belgische!) klaar gemaakt door 'Ter Wilghen' uit Roeselare. Meer dan 150 porties mosselen in anderhalf uur tijd individueel klaar gemaakt, een puike prestatie! Frituur Danny zorgde voor de lekkere frietjes er bij.
Daarna barstte het avondfeest los. De eerste uren werd enkel Nederlandstalige muziek gespeeld, na een tijdje werd uitgebreid naar alles wat ambiance bracht. De dansvloer was geen enkele keer leeg gedurende de hele avond.

Toen al kwamen de eerste rommelmarktkramers toe. Het nieuwe systeem met voorinschrijvingen maakte het voor de organisatie en de kramers heel wat gemakkelijker en voor de wijkbewoners heel wat rustiger. Ondanks het mindere weer waren er toch ongeveer 500 standen. Op zich een grote rommelmarkt, maar in vergelijking met andere jaren was de wijk niet volledig gevuld. Het weer was zoals gezegd de grote spelbreker. Om 11u00 zorgde een regenvlaag weliswaar voor een volle feesttent. Alles heeft dus een positieve kant. Tijdens het middagmaal (warme beenhesp van slagerij Ghekiere) aan de feesttent bleef het doorgaans droog.
Positief was ook het hoge bezoekersaantal. Ongeveer een 15.000 à 20.000 bezoekers zakten af naar Hooglede.

De organisatie dankt alle medewerkers, bezoekers en sponsors van de Aar-Thurfeesten voor een prima verlopen editie en nodigt iedereen uit voor volgend jaar op 31 juli en 1 en 2 augustus!